keskiviikko 4. toukokuuta 2016

Tääl me nyt sit ollaan!

Elman synnytys alkoi 59. kantopäivänä eli 3.5. Lämmöt laskivat maanantai iltana ja eilen aamulla Elman käytös muuttui levottomaksi. Ulos pyysi jatkuvasti ja siellä paineli kaivamaan pesää.

Puoli neljältä vihdoin meni vedet. Elma ei suostunut rauhoittumaan muuta kuin pentuna saamaansa säkkituoliin, joten säkki päätettiin uhrata synnytykseen. Ponnistukset alkoivat kunnolla noin puolen tunnin päästä. Mitään ei kuitenkaan tullut ulos. Onneksi toinen parhaista ystävistäni on eläinhoitaja ja hän jaksoi malttavasisesti vastata paniikkiviesteihini. Puoli kuudelta soitin eläinlääkärillemme Annalle, että nyt on jokin vinossa. Lähdimme heti lääkäriin ja siinä vaiheessa kalvopussi alkoi pilkottaa ulos.

Eläinlääkärissä Anna koitti saada pentua ulos, mutta totesi synnytysteiden olevan liian ahtaat pennulle. Elmalle tehtiin pieni viilto takalistoon ja niin ensimmäinen pentu, musta valkoisilla merkeillä saatiin ulos noin kello kuuden aikaan. Melkein heti perään syntyi valkoinen pieni tyttö mustilla merkeillä. Koska Elma onnistui itse synnyttää tytön, lädimme takaisin kotiin tuttuun ympäristöön jatkamaan synnytystä.

Kolmas pentu syntyi 19:10. Musta poika valkoisilla merkeillä. Saman värinen tyttö syntyi melkein perään 19:35. Viides pentu, valkoinen poika mustin merkein syntyi 20:30.

Elma ponnisteli vielä silloin tällöin, mutta kun ei mitään kuulunut, jäätiin odottelemaan. Ponnistelut vähenivät ja ajattelin, että pentuja ei tulisi enää. 00.15 syntyi valtava valkoinen poika mustilla merkeillä. Poika oli täysin eloton eikä valitettavasti alkanut hengittää vartin hieronnan jälkeenkään.

Aamulla kävin Elman kanssa puoli viiden maissa ulkona. Seitsemän jälkeen herättyäni oli löytyi pentulaatikon nurkasta vielä seitsemäs pentu, musta poika valkein merkein. Pentu oli vielä lämmin ja märkä, mutta harmikseni myös se oli kuollut. Luultavasti iso pentu oli tukehtunut jäätyään puristuksiin synnytyksessä ja vienyt samalla myös pikkuveljensä hengen. Surullinen mielihän siitä tuli, mutta onneksi muut viisi ovat elinvoimaisia ja hyvän kokoisia.

Tänään aamulla 4.5. kävimme aamulla eläinlääkärissä näyttämässä Elmaa ja tikkauttamassa haavan. Tämä päivä ollaan vietetty tutustuen ja ihaillen pentusia. Elma on hyvä emä. Hoitaa tunnollisesti vauvojaan. Maitoakin tulee hyvin ja riittää sopivasti viidelle pikkumasulle. Lisäilen kuvia myöhemmin, kun selviän pahimmista pentuhuuruista.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti